Tuin

Egels in de tuin: hoe je ze aantrekt en beschermt tijdens de zomer

Egels in de tuin: hoe je ze aantrekt en beschermt tijdens de zomer

Het hebben van egels in de tuin kan zeer gunstig zijn voor de biodiversiteit en het natuurlijke evenwicht in de omgeving. Egels spelen namelijk een belangrijke rol bij het bestrijden van plagen in de tuin, zoals slakken en insecten. Bovendien zijn egels schattige en interessante wezens om naar te kijken. In dit artikel bespreken we hoe je egels kunt aantrekken en beschermen tijdens de zomer, zodat je tuin een paradijs wordt voor deze doornige bezoekers.

Een egelvriendelijke omgeving creëren

Het eerste wat je kunt doen om egels aan te trekken, is het creëren van een egelvriendelijke omgeving in je tuin. Egels houden van een gevarieerde omgeving met genoeg schuilplaatsen en voedsel. Hier zijn enkele tips om je tuin aantrekkelijk te maken voor egels:

 1. Laat kleine stapeltjes takken en bladeren liggen waar egels zich in kunnen verstoppen. Zorg er wel voor dat de stapels stabiel zijn, zodat ze niet kunnen instorten.
 2. Plaats egelhuizen in je tuin. Dit zijn speciaal ontworpen huizen waar egels in kunnen schuilen en overwinteren. Zorg ervoor dat de ingang van het egelhuis vrij is en dat het huis goed beschermd is tegen regen en wind.
 3. Maak een rommelhoekje in je tuin. Egels zoeken graag naar voedsel tussen bladeren, takken en ander tuinafval. Je kunt een speciaal hoekje in je tuin inrichten waar je al je tuinafval laat liggen.
 4. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor egels en verminderen hun voedselaanbod.

Voedsel en water aanbieden

Egels hebben een gevarieerd dieet dat bestaat uit insecten, slakken, wormen en plantaardig voedsel. Om egels naar je tuin te lokken, kun je ze een gevarieerde voedselbron aanbieden. Hier zijn enkele ideeën:

 • Plaats schaaltjes water op verschillende plekken in je tuin. Egels hebben water nodig om te drinken en om zichzelf te wassen.
 • Laat een hoek van je tuin verwilderen. Hier kunnen egels op zoek gaan naar insecten en andere natuurlijke voedselbronnen.
 • Strooi een mix van gedroogde meelwormen, kattenbrokjes en ongezouten pinda’s in je tuin. Dit zijn allemaal voedzame lekkernijen voor egels.
 • Heb geduld. Het kan even duren voordat egels je tuin ontdekken en zich veilig genoeg voelen om te komen eten. Blijf voedsel aanbieden en wacht geduldig af.

Egels beschermen tijdens de zomer

Tijdens de zomer kunnen egels kwetsbaar zijn, vooral door het gebruik van tuingereedschap en het verkeer. Hier zijn enkele tips om egels te beschermen:

 • Wees voorzichtig bij het maaien van het gras. Controleer altijd goed of er geen egels of andere dieren in het gras zitten voordat je begint met maaien.
 • Afdekken van putten en vijvers. Egels kunnen in deze waterpartijen vallen en verdrinken. Zorg ervoor dat ze veilig afgedekt zijn.
 • Houd rekening met egels bij het gebruik van pesticiden. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor egels en andere dieren. Zoek naar milieuvriendelijke alternatieven.
 • Zorg voor veilige doorgangen in je tuin. Egels zijn ‘s nachts actief en kunnen lange afstanden afleggen in hun zoektocht naar voedsel. Zorg voor egelvriendelijke doorgangen in omheiningen en heggen.

Conclusie

Egels zijn waardevolle bezoekers in je tuin en kunnen helpen bij het bestrijden van plagen en het creëren van een gezonde, evenwichtige omgeving. Door een egelvriendelijke omgeving te creëren, voedsel en water aan te bieden en egels te beschermen, kun je ervoor zorgen dat ze zich welkom voelen en jouw tuin als hun thuis beschouwen. Geniet van het kijken naar deze fascinerende wezens en draag bij aan het behoud van deze bijzondere diersoort.

Loungeset-express.nl

Tuinieren