Moestuinieren

Het kweken van exotische knolgewassen zoals taro en lotuswortel

Exotische knolgewassen zoals taro en lotuswortel zijn steeds populairder geworden in de afgelopen jaren. Deze bijzondere gewassen hebben niet alleen een unieke smaak, maar bieden ook verschillende gezondheidsvoordelen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het kweken van deze exotische knolgewassen en delen we enkele handige tips en tricks.

Wat zijn taro en lotuswortel?

Taro, ook wel bekend als ‘dasheen’ of ‘cocoyam’, is een knolgewas dat oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Het heeft een bruine, harige buitenkant en een witte, zetmeelrijke binnenkant. Taro wordt vaak gebruikt in verschillende gerechten, zoals stoofschotels, soepen en desserts.

Lotuswortel, aan de andere kant, is een knolgewas dat afkomstig is van de lotusplant. Het heeft een kenmerkende ronde vorm met gaten erin, vergelijkbaar met een honingraat. Lotuswortel wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken en kan worden gekookt, gebakken of rauw worden gegeten.

Het kweken van taro

Als je geïnteresseerd bent in het kweken van taro, zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste gedijt taro het beste in een vochtige omgeving met een constante temperatuur tussen de 20-30 graden Celsius. Het kan worden gekweekt in zowel de volle grond als in potten, maar zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is.

Om taro te planten, kun je beginnen met het kopen van taroknollen bij een gespecialiseerde kwekerij. Plant de knollen ongeveer 10-15 cm diep in de grond, met de ogen naar boven gericht. Zorg ervoor dat je ze op een afstand van ongeveer 60 cm van elkaar plant, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.

Taro heeft veel water nodig, dus zorg ervoor dat je regelmatig water geeft. Houd de grond vochtig, maar vermijd overmatig water geven om wortelrot te voorkomen. Na ongeveer 6-8 maanden zijn de taroknollen klaar om te worden geoogst. Graaf voorzichtig de knollen uit de grond en verwijder de bladeren. Je kunt ze vervolgens schoonmaken en bereiden volgens je eigen voorkeur.

Het kweken van lotuswortel

Lotuswortel kan worden gekweekt uit zaden of uit knollen. Als je ervoor kiest om uit zaden te kweken, week de zaden dan een nacht in water voordat je ze plant. Plant de zaden ongeveer 2-3 cm diep in de grond en zorg ervoor dat je ze op een afstand van ongeveer 30 cm van elkaar plant.

Als je liever knollen gebruikt, kun je deze kopen bij een gespecialiseerde kwekerij. Plant de knollen ongeveer 5-10 cm diep in de grond, met de ogen naar boven gericht. Zorg ervoor dat je ze op een afstand van ongeveer 60 cm van elkaar plant.

Lotuswortel gedijt het beste in ondiep water, dus als je een vijver hebt, kun je de knollen direct in de vijver planten. Als je geen vijver hebt, kun je een grote pot vullen met water en de knollen erin planten. Zorg ervoor dat de pot minstens 30 cm diep is en dat de knollen volledig onder water staan.

Lotuswortel heeft veel zonlicht nodig, dus plaats de planten op een zonnige plek in je tuin of op je balkon. Zorg ervoor dat je regelmatig water geeft om de grond vochtig te houden. Na ongeveer 4-6 maanden zijn de lotuswortels klaar om te worden geoogst. Graaf voorzichtig de knollen uit de grond en verwijder de bladeren. Je kunt ze vervolgens schoonmaken en bereiden volgens je eigen voorkeur.

Conclusie

Het kweken van exotische knolgewassen zoals taro en lotuswortel kan een leuke en lonende ervaring zijn. Met de juiste zorg en aandacht kun je genieten van verse en smaakvolle knollen rechtstreeks uit je eigen tuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, het kweken van deze exotische gewassen is zeker de moeite waard.

Loungeset-express.nl

Tuinieren