Moestuinieren

Het gebruik van companion planting voor natuurlijke ongediertebestrijding

Companion planting is een techniek die al eeuwenlang wordt gebruikt om natuurlijke ongediertebestrijding in de tuin te bevorderen. Bij companion planting worden bepaalde planten naast elkaar geplant om elkaar te helpen bij het afweren van schadelijke insecten en het bevorderen van een gezonde groei. Deze methode is een duurzaam alternatief voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kan helpen om de biodiversiteit in de tuin te vergroten.

Voordelen van companion planting

Het gebruik van companion planting heeft verschillende voordelen voor zowel de tuinier als het milieu:

 • Natuurlijke ongediertebestrijding: Door bepaalde planten naast elkaar te zetten, kunnen ze elkaar helpen bij het afweren van schadelijke insecten. Sommige planten scheiden geuren of chemicaliën af die insecten afschrikken, terwijl andere planten juist insecten aantrekken die schadelijk zijn voor andere planten. Door deze planten naast elkaar te zetten, kunnen ze elkaar in evenwicht houden en de schade aan gewassen verminderen.
 • Verbeterde bodemvruchtbaarheid: Sommige planten hebben de eigenschap om stikstof uit de lucht te halen en dit in de bodem vrij te geven. Dit proces, bekend als stikstoffixatie, kan de vruchtbaarheid van de bodem verbeteren en de groei van andere planten bevorderen.
 • Biodiversiteit: Companion planting kan helpen om de biodiversiteit in de tuin te vergroten. Door verschillende soorten planten naast elkaar te zetten, worden verschillende insecten en dieren aangetrokken, wat de ecologische balans in de tuin ten goede komt.
 • Esthetische waarde: Het gebruik van companion planting kan ook bijdragen aan de esthetische waarde van de tuin. Door planten met verschillende kleuren, vormen en texturen naast elkaar te zetten, kan een aantrekkelijk en gevarieerd landschap worden gecreëerd.

Combinaties van planten voor natuurlijke ongediertebestrijding

Er zijn verschillende combinaties van planten die kunnen worden gebruikt voor natuurlijke ongediertebestrijding. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Tomaten en basilicum: Tomatenplanten hebben de eigenschap om witte vliegen aan te trekken, terwijl basilicum deze insecten afstoot. Door tomaten en basilicum naast elkaar te planten, kunnen ze elkaar helpen bij het afweren van witte vliegen.
 • Wortelen en uien: Wortelen worden vaak aangetast door wortelvliegen, terwijl uien deze insecten afstoten. Door wortelen en uien naast elkaar te planten, kan de schade aan de worteloogst worden verminderd.
 • Knoflook en aardbeien: Knoflook heeft de eigenschap om aardbeien te beschermen tegen aardbeimijten. Door knoflook en aardbeien naast elkaar te planten, kunnen aardbeimijten worden afgeschrikt.

Tips voor het gebruik van companion planting

Als je companion planting wilt gebruiken voor natuurlijke ongediertebestrijding, zijn hier enkele tips om rekening mee te houden:

 1. Kies planten die goed bij elkaar passen: Niet alle planten zijn geschikt om naast elkaar te worden geplant. Sommige planten kunnen elkaar juist belemmeren in hun groei. Zorg ervoor dat je planten kiest die goed bij elkaar passen en elkaar kunnen versterken.
 2. Varieer in hoogte: Door planten met verschillende hoogtes naast elkaar te zetten, kan een gelaagd effect worden gecreëerd. Dit kan helpen om de ruimte in de tuin optimaal te benutten en de biodiversiteit te vergroten.
 3. Wissel de locatie van planten af: Om te voorkomen dat schadelijke insecten zich kunnen vestigen, is het belangrijk om de locatie van planten regelmatig te wisselen. Op deze manier kunnen insecten niet wennen aan de aanwezigheid van bepaalde planten en blijft de natuurlijke ongediertebestrijding effectief.
 4. Houd de tuin schoon: Het is belangrijk om de tuin schoon en opgeruimd te houden. Verwijder regelmatig dode bladeren en plantenresten, omdat deze schuilplaatsen kunnen bieden aan schadelijke insecten.

Door het gebruik van companion planting voor natuurlijke ongediertebestrijding kunnen tuiniers op een duurzame manier hun gewassen beschermen tegen schadelijke insecten. Deze methode biedt vele voordelen, waaronder natuurlijke ongediertebestrijding, verbeterde bodemvruchtbaarheid, verhoogde biodiversiteit en esthetische waarde. Door de juiste combinaties van planten te kiezen en enkele eenvoudige tips te volgen, kan companion planting een effectieve en milieuvriendelijke manier zijn om een gezonde en bloeiende tuin te creëren.

Loungeset-express.nl

Tuinieren