Moestuinieren

Het kweken van bonen en erwten

Het kweken van bonen en erwten is een populaire activiteit onder tuiniers en liefhebbers van zelfvoorziening. Deze peulvruchten zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar ze zijn ook relatief gemakkelijk te kweken en bieden tal van gezondheidsvoordelen. In dit artikel zullen we ingaan op de verschillende aspecten van het kweken van bonen en erwten, inclusief de juiste verzorging, het planten en oogsten, en enkele handige tips voor een succesvolle teelt.

Soorten bonen en erwten

Er zijn verschillende soorten bonen en erwten die je kunt kweken, elk met hun eigen unieke eigenschappen en smaken. Enkele populaire soorten bonen zijn:

 • Snijbonen
 • Stokbonen
 • Droogbonen
 • Sperziebonen

Erwten kunnen ook worden onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals:

 • Suikererwten
 • Kapucijners
 • Kikkererwten
 • Linzen

Planten van bonen en erwten

Het planten van bonen en erwten vereist een goede voorbereiding van de grond. Deze peulvruchten gedijen het beste in goed doorlatende grond met voldoende voedingsstoffen. Het is belangrijk om de grond los te maken en eventuele onkruiden te verwijderen voordat je begint met planten.

Je kunt bonen en erwten direct in de grond zaaien zodra de kans op vorst voorbij is. Maak ondiepe geulen in de grond en plaats de zaden op gelijke afstanden. Bedek de zaden met aarde en geef ze water. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen de rijen laat, zodat de planten voldoende lucht en zonlicht krijgen.

Verzorging van bonen en erwten

Bonen en erwten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar vermijd overbewatering om wortelrot te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig onkruid te verwijderen, omdat deze de groei van de bonen en erwten kunnen belemmeren.

Daarnaast kunnen bonen en erwten profiteren van ondersteuning. Stokbonen hebben bijvoorbeeld een klimrek of stellage nodig om omhoog te groeien. Door de planten te ondersteunen, voorkom je dat ze op de grond liggen en beschadigd raken.

Oogsten van bonen en erwten

Het oogsten van bonen en erwten gebeurt meestal wanneer de peulen volgroeid zijn, maar nog steeds mals zijn. Dit is meestal ongeveer 2-3 weken na de bloei. Controleer regelmatig de peulen en pluk ze zodra ze klaar zijn om te worden geoogst.

Om bonen en erwten te oogsten, knip je voorzichtig de peulen van de plant af met een schaar of je handen. Zorg ervoor dat je de plant niet beschadigt tijdens het oogsten. Verwijder de bonen of erwten uit de peulen voordat je ze gebruikt of opslaat.

Tips voor een succesvolle teelt

Om ervoor te zorgen dat je bonen en erwten succesvol groeien, zijn hier enkele handige tips:

 1. Zorg voor voldoende zonlicht: Bonen en erwten hebben minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien.
 2. Bemest regelmatig: Geef je planten regelmatig een organische meststof om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen krijgen.
 3. Rotatie van gewassen: Vermijd het planten van bonen en erwten op dezelfde locatie jaar na jaar om ziektes en plagen te voorkomen.
 4. Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen: Als je last hebt van plagen, probeer dan natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of insectenzeep.
 5. Experimenteer met verschillende variëteiten: Probeer verschillende soorten bonen en erwten om te ontdekken welke het beste groeien in jouw tuin.

Door deze tips te volgen en de juiste zorg te bieden, kun je genieten van een overvloedige oogst van heerlijke bonen en erwten uit je eigen tuin.

Loungeset-express.nl

Tuinieren