Moestuinieren

Zelfgemaakte compost: Hoe maak je het en hoe gebruik je het?

Composteren is een geweldige manier om organisch afval om te zetten in voedzame compost voor je tuin. Het is een duurzame en milieuvriendelijke manier om je planten te voeden en tegelijkertijd afval te verminderen. In dit artikel zullen we bespreken hoe je zelfgemaakte compost kunt maken en hoe je het kunt gebruiken in je tuin.

Wat is compost?

Compost is een donkere, kruimelige substantie die ontstaat door het afbreken van organisch materiaal. Het kan worden gemaakt van verschillende soorten afval, zoals groente- en fruitresten, bladeren, gras, koffiedik en zelfs papier. Compost bevat voedingsstoffen en micro-organismen die de bodemstructuur verbeteren en planten helpen groeien.

Hoe maak je zelfgemaakte compost?

Om zelfgemaakte compost te maken, heb je een composthoop of compostbak nodig. Deze kan zowel in de tuin als op een balkon worden geplaatst. Volg deze stappen om zelfgemaakte compost te maken:

 1. Verzamel organisch afval zoals groente- en fruitresten, bladeren, gras, koffiedik en papier. Vermijd vlees, zuivelproducten en olieachtig voedsel, omdat deze de composthoop kunnen verstoren.
 2. Hak het afval in kleinere stukken om het composteringsproces te versnellen.
 3. Plaats het afval in de composthoop of compostbak. Zorg ervoor dat je afwisselt tussen droog en nat materiaal om een goede balans te behouden. Droog materiaal kan bijvoorbeeld bestaan uit bladeren en takjes, terwijl nat materiaal bestaat uit groente- en fruitresten.
 4. Meng het afval regelmatig om de luchtstroom te bevorderen en het composteringsproces te versnellen. Dit kan worden gedaan met een compostvork of schep.
 5. Houd de composthoop vochtig, maar niet te nat. Als het te droog is, zal het composteringsproces vertragen. Als het te nat is, kan het gaan rotten.
 6. Na enkele maanden tot een jaar zal het afval volledig zijn afgebroken en veranderd zijn in compost. Het kan eruit zien als donkere, kruimelige aarde.

Hoe gebruik je zelfgemaakte compost?

Zelfgemaakte compost kan op verschillende manieren worden gebruikt in de tuin:

 1. Als bodemverbeteraar: Meng de compost met de bestaande grond om de bodemstructuur te verbeteren. Dit zal de waterretentie en drainage verbeteren, evenals de voedingsstoffen in de bodem verhogen.
 2. Als mulch: Breng een laag compost aan op de bodem rond planten om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren.
 3. Als potgrond: Meng de compost met potgrond om een voedzame mix te creëren voor het kweken van planten in potten en containers.
 4. Als compostthee: Week een hoeveelheid compost in water en gebruik het als een voedzame vloeistof voor het besproeien van planten.

Het is belangrijk om te onthouden dat zelfgemaakte compost niet altijd direct klaar is voor gebruik. Zorg ervoor dat het volledig is afgebroken en eruitziet als donkere, kruimelige aarde voordat je het gebruikt in je tuin.

Voordelen van zelfgemaakte compost

Het gebruik van zelfgemaakte compost heeft verschillende voordelen:

 • Vermindert afval: Door organisch afval te composteren, verminder je de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat.
 • Verbetert de bodemstructuur: Compost voegt organisch materiaal toe aan de bodem, waardoor de structuur wordt verbeterd en de bodem beter water kan vasthouden.
 • Verhoogt de voedingsstoffen: Compost bevat voedingsstoffen die planten nodig hebben om te groeien, zoals stikstof, fosfor en kalium.
 • Verbetert de biodiversiteit: Compost bevat micro-organismen die de biodiversiteit in de bodem bevorderen en de gezondheid van planten verbeteren.
 • Verlaagt de behoefte aan kunstmest: Door compost toe te voegen aan de bodem, verminder je de behoefte aan kunstmest, wat beter is voor het milieu.

Conclusie:

Zelfgemaakte compost is een geweldige manier om organisch afval om te zetten in voedzame compost voor je tuin. Door het volgen van de juiste stappen en het gebruik van zelfgemaakte compost op de juiste manier, kun je je planten voeden en tegelijkertijd afval verminderen. Begin vandaag nog met het maken van je eigen compost en geniet van de vele voordelen die het biedt!

Loungeset-express.nl

Tuinieren