Tuinontwerp

Het ontwerpen van een Victoriaanse formele tuin

Een Victoriaanse formele tuin is een klassieke en elegante tuinstijl die zijn oorsprong vindt in het Victoriaanse tijdperk, dat liep van 1837 tot 1901. Deze tuinen staan bekend om hun symmetrie, geometrische vormen en formele indeling. Het ontwerpen van een Victoriaanse formele tuin vereist aandacht voor detail en een goed begrip van de kenmerken van deze stijl.

Kenmerken van een Victoriaanse formele tuin

Een Victoriaanse formele tuin heeft verschillende kenmerken die het onderscheiden van andere tuinstijlen. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken:

 • Symmetrie: Een Victoriaanse formele tuin is zeer symmetrisch van opzet. Dit betekent dat de tuin in twee gelijke helften is verdeeld, waarbij de elementen aan de ene kant een spiegelbeeld zijn van de elementen aan de andere kant.
 • Geometrische vormen: Rechte lijnen, vierkanten, rechthoeken en cirkels zijn veelvoorkomende geometrische vormen in een Victoriaanse formele tuin. Deze vormen worden gebruikt om de tuin een gestructureerde en georganiseerde uitstraling te geven.
 • Formele indeling: Een Victoriaanse formele tuin heeft een duidelijke indeling met afgebakende paden, gazons, bloembedden en borders. Deze indeling zorgt voor een gevoel van orde en symmetrie in de tuin.
 • Formele elementen: Fonteinen, standbeelden, pergola’s en tuinornamenten zijn veelvoorkomende formele elementen in een Victoriaanse formele tuin. Deze elementen voegen een vleugje elegantie en grandeur toe aan de tuin.
 • Plantenkeuze: In een Victoriaanse formele tuin worden vaak planten gebruikt die populair waren in het Victoriaanse tijdperk, zoals rozen, lavendel, buxus en hortensia’s. Deze planten worden zorgvuldig geplaatst om de symmetrie en geometrie van de tuin te benadrukken.

Het ontwerpproces

Het ontwerpen van een Victoriaanse formele tuin vereist een zorgvuldige planning en aandacht voor detail. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een Victoriaanse formele tuin te ontwerpen:

 1. Bepaal de grootte en vorm van de tuin: Meet de beschikbare ruimte op en bepaal de gewenste vorm van de tuin. Een Victoriaanse formele tuin kan zowel klein als groot zijn, maar het is belangrijk om rekening te houden met de verhoudingen en symmetrie.
 2. Maak een plattegrond: Teken een plattegrond van de tuin op schaal en markeer de gewenste elementen, zoals paden, gazons, bloembedden en formele elementen. Zorg ervoor dat de plattegrond symmetrisch is en voldoet aan de kenmerken van een Victoriaanse formele tuin.
 3. Kies de juiste planten: Onderzoek welke planten geschikt zijn voor een Victoriaanse formele tuin en maak een lijst van de gewenste planten. Houd rekening met de bloeiperiode, kleuren en hoogtes van de planten om een harmonieus geheel te creëren.
 4. Plaats de planten: Plaats de planten volgens de plattegrond en zorg ervoor dat de symmetrie en geometrie van de tuin worden benadrukt. Creëer bloembedden en borders langs de paden en voeg formele elementen toe op strategische plaatsen.
 5. Onderhoud en verzorging: Een Victoriaanse formele tuin vereist regelmatig onderhoud en verzorging. Snoei de planten op de juiste manier, verwijder onkruid en zorg voor voldoende water en voeding. Houd de tuin netjes en opgeruimd om de formele uitstraling te behouden.

Voordelen van een Victoriaanse formele tuin

Het ontwerpen van een Victoriaanse formele tuin biedt verschillende voordelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Elegante uitstraling: Een Victoriaanse formele tuin straalt elegantie en grandeur uit. Het is een tijdloze tuinstijl die altijd in de mode blijft.
 • Ontspanning en rust: Een goed ontworpen Victoriaanse formele tuin kan een oase van rust en ontspanning zijn. Het gestructureerde ontwerp en de zorgvuldig geplaatste planten creëren een harmonieuze omgeving.
 • Waardevermeerdering van het huis: Een goed onderhouden Victoriaanse formele tuin kan de waarde van een huis verhogen. Potentiële kopers worden vaak aangetrokken door de elegantie en schoonheid van deze tuinstijl.
 • Gelegenheid voor sociale activiteiten: Een Victoriaanse formele tuin biedt de perfecte setting voor sociale activiteiten, zoals tuinfeesten, high tea’s en bruiloften. Het is een ideale plek om gasten te ontvangen en te genieten van de buitenlucht.

Het ontwerpen van een Victoriaanse formele tuin vereist tijd, geduld en aandacht voor detail. Maar het resultaat is een prachtige tuin die een gevoel van elegantie en grandeur uitstraalt. Met de juiste planning en uitvoering kun je een tijdloze tuin creëren die je jarenlang plezier zal geven.

Loungeset-express.nl

Tuinieren