Tuinontwerp

Het ontwerpen van een Engelse cottage-tuin

Een Engelse cottage-tuin is een charmante en romantische tuinstijl die bekend staat om zijn weelderige beplanting, kleurrijke bloemen en informele sfeer. Het ontwerpen van een Engelse cottage-tuin vereist aandacht voor detail en een goed begrip van de principes die deze stijl definiëren.

Kenmerken van een Engelse cottage-tuin

Een Engelse cottage-tuin heeft verschillende kenmerken die het onderscheiden van andere tuinstijlen:

 • Overvloedige beplanting: Een Engelse cottage-tuin is vol met bloeiende planten, struiken en bomen. Het doel is om een weelderige en kleurrijke omgeving te creëren.
 • Informele lay-out: In tegenstelling tot formele tuinen, heeft een Engelse cottage-tuin een informele en natuurlijke lay-out. Het lijkt alsof de tuin organisch is gegroeid in plaats van zorgvuldig gepland.
 • Gebruik van traditionele materialen: Een Engelse cottage-tuin maakt vaak gebruik van traditionele materialen zoals baksteen, hout en natuursteen. Dit draagt bij aan de rustieke uitstraling van de tuin.
 • Gezellige zitplekken: Een Engelse cottage-tuin heeft vaak gezellige zitplekken waar men kan genieten van de schoonheid van de tuin. Dit kunnen bankjes, tuinstoelen of zelfs een prieel zijn.
 • Gevarieerde hoogtes: Een Engelse cottage-tuin maakt gebruik van verschillende hoogtes om visuele interesse te creëren. Dit kan worden bereikt door het gebruik van pergola’s, hekken, bogen en plantenrekken.

Het ontwerpproces

Het ontwerpen van een Engelse cottage-tuin begint met het plannen van de lay-out en het selecteren van de juiste planten. Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen:

 1. Bepaal de grootte en vorm van uw tuin: Voordat u begint met het ontwerpen van uw Engelse cottage-tuin, is het belangrijk om de grootte en vorm van uw tuin te bepalen. Dit zal u helpen bij het bepalen van de juiste lay-out en het selecteren van de juiste planten.
 2. Maak een schets: Maak een schets van uw tuin en markeer de belangrijkste elementen zoals paden, gazons en zitplekken. Dit zal u helpen bij het visualiseren van het uiteindelijke ontwerp.
 3. Selecteer de juiste planten: Een Engelse cottage-tuin staat bekend om zijn weelderige beplanting. Kies planten die goed gedijen in uw klimaat en zorg voor een mix van bloeiende planten, struiken en bomen. Overweeg ook om klimplanten te gebruiken om hoogte en interesse toe te voegen.
 4. Creëer verschillende zones: Een Engelse cottage-tuin kan worden opgedeeld in verschillende zones om visuele interesse te creëren. Dit kan worden bereikt door het gebruik van hagen, pergola’s of plantenrekken.
 5. Voeg gezellige zitplekken toe: Zorg ervoor dat uw Engelse cottage-tuin gezellige zitplekken heeft waar u kunt ontspannen en genieten van de schoonheid van de tuin. Dit kunnen bankjes, tuinstoelen of zelfs een prieel zijn.
 6. Verzorging en onderhoud: Een Engelse cottage-tuin vereist regelmatig onderhoud om zijn schoonheid te behouden. Zorg ervoor dat u tijd besteedt aan het snoeien, bemesten en bewateren van uw planten.

Planten voor een Engelse cottage-tuin

Er zijn veel planten die goed gedijen in een Engelse cottage-tuin. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 • Rozen: Rozen zijn een essentieel onderdeel van een Engelse cottage-tuin. Kies voor verschillende soorten en kleuren om een kleurrijk en geurig display te creëren.
 • Lavendel: Lavendel voegt een heerlijke geur toe aan uw tuin en trekt ook bijen en vlinders aan. Plant lavendel in groepen voor een dramatisch effect.
 • Delphiniums: Delphiniums zijn prachtige bloemen die hoogte toevoegen aan uw tuin. Ze komen in verschillende kleuren en bloeien in de zomer.
 • Phlox: Phlox is een veelzijdige plant die zowel in de zon als in de schaduw kan groeien. Het komt in verschillende kleuren en bloeit in de zomer.
 • Salvia: Salvia is een winterharde plant die bloeit in de zomer en herfst. Het komt in verschillende kleuren en trekt ook bijen en vlinders aan.

Met de juiste planning en zorgvuldige selectie van planten, kunt u een prachtige Engelse cottage-tuin creëren die een oase van rust en schoonheid zal zijn. Geniet van het ontwerpproces en laat uw creativiteit de vrije loop!

Loungeset-express.nl

Tuinieren