Tuinontwerp

Het creëren van een moderne boerderijtuin

Een moderne boerderijtuin is een prachtige toevoeging aan elke landelijke woning. Het combineert de charme van het platteland met eigentijdse elementen, waardoor een unieke en stijlvolle buitenruimte ontstaat. Of je nu een grote boerderij hebt of een kleinere landelijke woning, het creëren van een moderne boerderijtuin kan een geweldige manier zijn om je buitenruimte te transformeren en te genieten van het buitenleven.

Kenmerken van een moderne boerderijtuin

Een moderne boerderijtuin heeft verschillende kenmerken die het onderscheiden van een traditionele boerderijtuin. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken:

 • Strakke lijnen: In een moderne boerderijtuin worden strakke lijnen en geometrische vormen vaak gebruikt om een eigentijdse uitstraling te creëren. Rechte paden, vierkante plantenbakken en symmetrische ontwerpen zijn veelvoorkomende elementen.
 • Minimalisme: Een moderne boerderijtuin is vaak minimalistisch van aard. Het gebruik van eenvoudige kleurenschema’s, beperkte beplanting en strakke bestrating dragen bij aan een rustige en serene sfeer.
 • Natuurlijke materialen: Hoewel een moderne boerderijtuin een eigentijdse uitstraling heeft, worden vaak natuurlijke materialen gebruikt. Denk aan houten vlonders, natuursteen en cortenstaal om een warme en organische sfeer te creëren.
 • Contrast: Contrast is een belangrijk element in een moderne boerderijtuin. Het combineren van harde en zachte materialen, lichte en donkere kleuren en strakke en weelderige beplanting zorgt voor een interessant en dynamisch ontwerp.

Ontwerp en indeling

Het ontwerp en de indeling van een moderne boerderijtuin zijn essentieel om de gewenste sfeer te creëren. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Maak een moodboard: Verzamel inspiratie en ideeën door een moodboard te maken. Knip afbeeldingen uit tijdschriften, maak een Pinterest-bord of gebruik online tools om een visuele weergave te maken van de gewenste stijl en sfeer.
 • Denk aan functionaliteit: Een moderne boerderijtuin moet niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel. Denk na over hoe je de ruimte wilt gebruiken en zorg voor voldoende zitplekken, opbergruimte en speelruimte voor kinderen.
 • Creëer verschillende zones: Maak gebruik van verschillende zones om de tuin interessant en veelzijdig te maken. Denk aan een loungegedeelte, een eetgedeelte, een speelgedeelte en een moestuin. Dit zorgt voor een goede balans tussen ontspanning en activiteit.
 • Overweeg de seizoenen: Houd rekening met de seizoenen bij het ontwerpen van je moderne boerderijtuin. Kies planten die het hele jaar door interessant zijn en zorg voor voldoende beschutting en schaduw in de zomer.

Beplanting en materialen

De juiste beplanting en materialen zijn essentieel voor het creëren van een moderne boerderijtuin. Hier zijn enkele suggesties:

 • Grassen en prairiebeplanting: Grassen en prairiebeplanting passen perfect bij een moderne boerderijtuin. Ze voegen textuur, beweging en kleur toe aan de tuin en zijn bovendien onderhoudsarm.
 • Bloeiende planten: Kies voor bloeiende planten die gedurende het hele jaar kleur en interesse toevoegen aan de tuin. Denk aan lavendel, salie, hortensia’s en siergrassen.
 • Strakke bestrating: Kies voor strakke bestrating zoals beton, natuursteen of grind om de moderne uitstraling te versterken. Vermijd traditionele klinkers of grindtegels, omdat deze een meer landelijke uitstraling hebben.
 • Houten elementen: Gebruik houten elementen zoals vlonders, schuttingen en pergola’s om warmte en natuurlijkheid toe te voegen aan de tuin. Kies voor duurzaam hout dat bestand is tegen de weersomstandigheden.

Verlichting en accessoires

Verlichting en accessoires kunnen de finishing touch geven aan een moderne boerderijtuin. Hier zijn enkele ideeën:

 • LED-verlichting: Kies voor energiezuinige LED-verlichting om de tuin ‘s avonds te verlichten. Plaats verlichting langs paden, bij zithoeken en bij bijzondere planten of objecten om accenten te leggen.
 • Waterpartijen: Een moderne boerderijtuin kan baat hebben bij een waterpartij, zoals een vijver of een waterval. Dit voegt niet alleen visuele interesse toe, maar zorgt ook voor een rustgevend geluid.
 • Tuinmeubilair: Kies voor modern en comfortabel tuinmeubilair dat past bij de stijl van de tuin. Denk aan strakke loungesets, moderne eettafels en comfortabele ligstoelen.
 • Decoratieve objecten: Voeg decoratieve objecten toe aan de tuin om persoonlijkheid en karakter te geven. Denk aan beelden, potten, kunstwerken of zelfs een buitenhaard.

Onderhoud en duurzaamheid

Een moderne boerderijtuin kan relatief onderhoudsarm zijn, maar er zijn nog steeds enkele taken die regelmatig moeten worden uitgevoerd. Hier zijn enkele tips voor onderhoud en duurzaamheid:

 • Waterbeheer: Zorg voor een efficiënt waterbeheer door het installeren van een regenwatertank, het gebruik van mulch om vocht vast te houden en het kiezen van droogtetolerante planten.
 • Onkruidbestrijding: Houd onkruid onder controle door regelmatig te wieden en gebruik te maken van bodembedekkers om kale plekken te voorkomen.
 • Periodiek snoeien: Snoei planten regelmatig om hun vorm en gezondheid te behouden. Verwijder dode takken en bloemen om de tuin er verzorgd uit te laten zien.
 • Seizoensgebonden onderhoud: Voer seizoensgebonden onderhoudstaken uit, zoals het bemesten van planten, het schoonmaken van bestrating en het controleren van de verlichting.

Met deze tips en ideeën kun je aan de slag gaan met het creëren van jouw moderne boerderijtuin. Laat je inspireren door de combinatie van landelijke charme en eigentijdse elementen en geniet van een prachtige buitenruimte die perfect past bij jouw landelijke woning.

Loungeset-express.nl

Tuinieren