Ook voor tuinadvies kun je bij de meeste hoveniers, tuinontwerpers en landschapsarchitecten terecht. In situaties waar een compleet tuinontwerp niet nodig is maar je wel een beetje hulp of inspiratie bij nodig heeft, kunnen zij je altijd en overal een passend tuinadvies geven. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van de soorten planten voor je tuin, het voorstellen van een nieuw ontwerp voor je gehele tuin of een deel van je tuin, het kiezen van de accessoires zoals tuinmeubelen of waterpartijen, of tips voor boomonderhoud of over tuinonderhoud.

Landschapsarchitect of hovenier

Landschapsarchitect is een beschermde titel die alleen te behalen is met een afgeronde hbo opleiding. Landschapsontwerpers staan allemaal verplicht ​​ingeschreven bij het Architectenregister en als iemand zich zonder deze registratie landschapsarchitect noemt, kan dat een flinke boete opleveren.

Iedereen mag zich echter wel een tuinontwerper noemen, hier is namelijk geen speciale opleiding voor. Tuinontwerpers zijn vaak autodidactische mensen met een grote passie voor de aanleg van mooie tuinen, of hoveniers die in hun reguliere werk de meest schitterende tuinen ontwerpen. Er zijn echter wel een aantal cursussen om meer te weten te komen over specifieke onderdelen van de branche en de meeste hoveniers hebben meestal ook een thematische en praktijkgerichte vmbo- of mbo-opleiding gevolgd.

Bovenstaande betekent echter niet dat een tuinontwerper bij het uitdenken en in kaart brengen van de tuin het minder goed zal doen dan een landschapsarchitect. Er is maar één ding dat echt telt voor een goed tuinontwerp en dat is namelijk de beleving. Dus als je iemand zoekt om jouw tuin voor je in te richten, is het verstandiger om niet te veel te focussen op de officiële titel ervan, maar meer op de passie van iemand om jouw tuin tot de allermooiste uit de hele buurt te gaan maken.

Het is dus eigenlijk ook beter om je te verdiepen in het eerdere werk van een landschapsarchitect of van een tuinman. Kijk bijvoorbeeld eens in zijn portfolio om t zien of zijn eerdere tuinontwerpen goed passen bij wat je zoekt, of vraag familie, vrienden of kennissen die een tuin hebben ontworpen naar hun ervaringen, en welke tuinontwerper hun tuin heeft ontworpen en welk bedrijf dit ook daadwerkelijk heet uitgevoerd, want de tuinontwerper zelf hoeft niet altijd het uitvoerende bedrijf te zijn geweest.

Loungeset-express.nl