Tuin

Een Pergola Plaatsen

Een pergola is perfect voor elke tuin omdat het zowel diepte als uitbreiding toevoegt. Een pergola is een constructie van hoge palen en latten, meestal van hout of metaal, waarop allerlei soorten planten kunnen worden gekweekt. Het plaatsen van een pergola in een tuin is maatwerk. In veel gevallen kan de pergola worden ontworpen naar jouw wensen.

Voordelen van een pergola

De pergola is zeer veelzijdig en kan voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Een pergola kan bijvoorbeeld een andere plek in jouw tuin zijn waar je heerlijk kunt zitten. De pergola is een open structuur met veel ruimte voor mooie lichtinval. Daarnaast zorgt een pergola voor beschutting tegen zon en wind in jouw tuin. Het kweken van wijnstokken op een pergola kan de zon blokkeren, maar je kunt ook schaduwdoek of een zonnedak gebruiken.

  1. De pergola kan worden gebruikt om tuinovergangen te markeren en verschillende delen van de tuin met elkaar te verbinden.
  2. Voeg hoogte en diepte toe aan jouw tuin.
  3. Door de beperkte breedte van de constructie kan de pergola vrijwel overal geplaatst worden.
  4. Pergola’s kleiner dan 2,5 m² en zelfs tot 30 m² groot hebben meestal geen vergunning nodig, maar vraag dit vooraf even na bij jouw gemeente.

Materiaalopties

De pergola is verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder hout, aluminium en kunststof. De keuze voor een bepaald materiaal hangt natuurlijk af van persoonlijke voorkeur, maar het is ook raadzaam om rekening te houden met de eigenschappen van verschillende materialen. Zo heeft een houten pergola een natuurlijke uitstraling, je hebt de keuze uit meerdere houtsoorten met ieder een eigen uitstraling, het hout is relatief goedkoop en in alle maten verkrijgbaar. Houd er echter rekening mee dat houten pergola’s onderhoud nodig kunnen hebben.

Aluminium pergola’s daarentegen zijn onderhoudsvrij en extreem duurzaam. Aluminium is echter duurder dan hout en vereist meer arbeid, wat vaak resulteert in hogere installatiekosten, bijvoorbeeld het aan elkaar lassen van verschillende onderdelen.

Klimplanten voor de pergola

Elke klimplant kan gebruikt worden om een ​​pergola te bedekken, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste soort klimplanten. Heb je bijvoorbeeld weinig ruimte voor planten, dan raden we aan om te kiezen voor winterharde planten, zoals bijvoorbeeld blauwe regen, druiven en kiwi’s. Je kunt dan gemakkelijk de hele pergola afdekken.

Ook winterse kleuren in je tuin? Kies dan voor groenblijvende klimplanten.

Heb je een houten pergola? Houd er rekening mee dat sommige klimplanten, zoals klimop, klimhortensia’s en Virginia, boven de grond groeien. Deze planten zijn moeilijk te verwijderen en natuurlijk erg lastig bij het schilderen van een houten pergola, dit geld onder andere voor wijnstokroos.

En tot slot zijn er ook klimplanten die gemakkelijk te bevestigen zijn met ijzerdraad of iets dergelijks omdat er een draad is om iets als jasmijn, kamperfoelie of clematis te draaien.

 

Loungeset-express.nl

Tuinieren