Tuin

De beste struiken voor in de tuin: kies de juiste struik voor jouw buitenruimte

De beste struiken voor in de tuin: kies de juiste struik voor jouw buitenruimte

Struiken zijn veelzijdige planten die een mooie toevoeging kunnen zijn aan elke tuin. Ze bieden privacy, kleur en structuur, en zijn relatief makkelijk te onderhouden. Of je nu op zoek bent naar een struik met mooie bloemen, bessendragende struiken of wintergroene struiken, er is altijd een struik die perfect past bij jouw buitenruimte.

Voordat je begint met het kiezen van de juiste struik voor jouw tuin, is het belangrijk om te overwegen welke eigenschappen je graag zou willen zien. Wil je bijvoorbeeld een struik met mooie bloemen, bessen of juist een die het hele jaar door groen blijft? Daarnaast moet je ook rekening houden met de grootte van je tuin en of de struik in de volle zon of juist in de schaduw komt te staan.

Enkele populaire struiken voor in de tuin zijn:

 • Rhododendrons: Deze struiken staan bekend om hun prachtige bloemen en zijn verkrijgbaar in vele verschillende kleuren. Ze gedijen goed in halfschaduw en vereisen weinig onderhoud.
 • Hortensia’s: Hortensia’s zijn geliefd om hun grote, bolvormige bloemen. Ze kunnen goed gedijen in de volle zon of halfschaduw. Bovendien zijn er verschillende soorten hortensia’s die bloeien in verschillende kleuren.
 • Buxus: Buxus is een wintergroene struik die bekend staat om zijn dichte, groene bladeren. Hij is ideaal voor het creëren van hagen en vormsnoei. Buxus gedijt het beste in de volle zon of halfschaduw.
 • Berberis: Berberis is een struik met mooie bloemen en bessen. Hij gedijt goed in de volle zon en vereist weinig onderhoud. Berberis is ook geschikt voor het creëren van een haag.
 • Lavendel: Lavendel is een populaire struik vanwege zijn heerlijke geur en paarse bloemen. Hij gedijt het beste in de volle zon en vereist weinig onderhoud. Lavendel trekt ook vlinders en bijen aan.

Bovenstaande lijst is slechts een kleine greep uit de vele struiken die beschikbaar zijn voor in jouw tuin. Het is ook mogelijk om verschillende soorten struiken te combineren om een interessant en divers landschap te creëren.

Over het algemeen zijn dit de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van de juiste struik:

 1. Bloemen: Wil je graag een struik met opvallende bloemen? Kies dan voor struiken zoals rhododendrons, hortensia’s of lavendel.
 2. Bessen: Als je geïnteresseerd bent in struiken met bessen, zijn berberis of sommige soorten hulst een goede keuze.
 3. Bladkleur: Wil je graag wat kleur in je tuin? Kies dan voor struiken met verkleurend blad, zoals de Japanse esdoorn of de blauwe regen.
 4. Wintergroen: Voor een tuin die er ook in de winter mooi uitziet, zijn wintergroene struiken zoals buxus en taxus ideaal.
 5. Licht: Houd rekening met de lichtbehoefte van de struik. Sommige struiken gedijen goed in de volle zon, terwijl andere juist liever in de schaduw staan.
 6. Grootte: Kies een struik die past bij de grootte van je tuin. Sommige struiken kunnen behoorlijk groot worden en nemen veel ruimte in beslag. Houd hier rekening mee bij het maken van je keuze.

Naast deze factoren is het ook belangrijk om rekening te houden met de bodemgesteldheid en de pH-waarde van je tuin. Sommige struiken gedijen beter op zure grond, terwijl andere juist kalkminnend zijn. Het is verstandig om hierover advies in te winnen bij een tuincentrum of hovenier.

Conclusie

Het kiezen van de juiste struik voor jouw tuin is een persoonlijke keuze die afhangt van verschillende factoren zoals de gewenste bloemen, bessen, bladkleur, wintergroenheid, lichtbehoefte en grootte van de struik. Het is belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van je tuin, zoals de bodemgesteldheid en pH-waarde, om ervoor te zorgen dat de struik goed gedijt. Een tuincentrum of hovenier kan je helpen bij het maken van de juiste keuze. Of je nu kiest voor rhododendrons, hortensia’s, buxus, berberis, lavendel of een andere struik, ze zullen zeker een mooie toevoeging zijn aan jouw buitenruimte.

Loungeset-express.nl

Tuinieren