Als je een nieuwe tuin aanlegt of een bestaande tuin verbouwt, kun je het beste eerst aan het tuinontwerp denken. Een tuinontwerper of landschapsarchitect kan je helpen om jouw persoonlijke wensen en ideeën op papier te zetten en dit gedetailleerde tuinontwerp kan als basis dienen voor jouw tuinontwerp.

Voordelen van het van A tot Z ontwerpen van een tuin

Het grootste voordeel van het A tot Z ontwerpen van een tuin is dat jij de tuin kunt inrichten naar jouw wensen. Bij jouw eerste ontmoeting met een tuinarchitect of tuinarchitect kun je al jouw wensen, eisen en voorkeuren kenbaar maken en deze vervolgens harmonieus integreren in het ontwerp van de tuin. Ook kan een tuinarchitect of landschapsarchitect je praktische tips en ideeën geven waar je zelf nooit aan had gedacht.

Een ander voordeel van het ontwerpen van een tuin is dat jij veel geld kunt besparen bij het maken van een tuinontwerp. Onvoorziene gebeurtenissen leiden vaak tot extra kosten achteraf, voor als het ontwerp op papier later in de praktijk niet uitvoerbaar kan zijn. Stel voor dat je een stuk van de tuin in het ontwerp gepland hebt als een mooie Japanse tuin.

Als in de praktijk blijkt dat de grond niet hoog genoeg is, de bodem niet zacht genoeg is of als er allerlei problemen zich voordoen tijdens de aanlegfase dan dient dat hele stuk weer opnieuw gedaan te worden, met alle problemen van dien Zonde van de tijd en zonde van je geld. Als je echter al een duidelijk beeld heeft van wat er aan de hand is, kun je de kans op eventuele problemen meteen verkleinen en hoef je later geen verdere aanpassingen meer te doen. En bespaar je hiermee dus veel geld.

Tot slot kun je bij tuinontwerp ook goed kijken naar alle opties en of die wel passen binnen jouw budget. Zo weet je vooraf de totale kosten, calculeer je ook een deel onvoorziene kosten alvast in, en bespaar je jezelf een hoop moeite bij het aanleggen van je tuin.

Beplantings- en lichtplannen

Bij het ontwerpen van een tuin is het vaak al mogelijk om ook een beplanting- of lichtplan te maken. Deze extra opties kosten meestal meer, maar zijn dan ook zeker het bekijken waard.

Een beplantingsplan beschrijft zeer nauwkeurig het aantal planten van een bepaalde soort dat in de tuin moet komen te staan. Denk aan verschillende dingen, waaronder de lichtbehoefte van jouw planten, de soorten planten die goed kunnen groeien in tuingrond, hoe en hoe lang jouw planten groeien en natuurlijk de mogelijke kleurencombinaties van alle planten voor de tuin.

Dat zijn zeer veel factoren om te overwegen, en als je die kennis niet hebt dan zal het beplantingsplan zeker een grote waarde toevoegen. Dit wordt door een ervaren tuinontwerper uitgeschreven en ontworpen, zodat je vooraf al kunt zien hoe alles er uit ziet als de tuin helemaal klaar is en -nog later – in bloei komt te staan.

Een lichtplan specificeert de verschillende locaties en de diverse verlichtingselementen in de tuin. Tuinverlichting wordt vaak gezien als een detail, maar dat is het zeker niet. De juiste buitenverlichting kan iets extra’s toevoegen aan de gehele tuin. De tuinarchitect bespreekt ook eerst met je jouw persoonlijke verlichtingswensen en werkt dan vervolgens alle technische details uit zoals welke sfeer de tuin moet gaan uitstralen, het soort licht, de helderheid ervan en ook de kleur van het licht.

Loungeset-express.nl