Wat moet ik kiezen? Natuursteen of kunstgras voor mijn tuin

Natuursteen

Er zijn veel verschillende soorten natuursteen, van kalksteen en leisteen tot graniet, marmer en basalt, en elke soort heeft zijn eigen kleursterkte en kras- en breukgevoeligheid. Het bijzondere van natuursteen is dat geen twee tegels hetzelfde zijn en daarom perfect geschikt voor het creëren van een mooi en uniek terras. Maar bedenk wel dat natuursteen redelijk duur is, zeker als je kiest voor duurdere steensoorten zoals marmer en graniet, al zijn er tegenwoordig wel meer betaalbare natuursteensoorten.

Grind

Grind bestaat uit mooi afgeronde, natuurlijk voorkomende stenen. Split is een bewerkte steensoort en hierdoor hebben ze een meer hoekige vorm. Het voordeel van split ten opzichte van grind is dat het door de hoekige vorm van de stenen iets beter te leggen is en ook beter op zijn plek blijft liggen.
Grind en split zijn een relatief goedkope vorm van bestrating en kan zowel op opritten of tuinpaden als decoratieve bestrating in de tuin worden toegepast. Bovendien is de aanleg vrij eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is een stabiele basis te creëren en het wortelweefsel voorkomt dat onkruid door het grind kruipt of groeit.

Beton

Betonplaten worden veel gebruikt, deze zijn snel gelegd en blijven ook onkruidvrij.

Keramische tegels

Ideaal voor de aanleg van een terras of voor een pad door de tuin.

Gebakken bestrating

Klinkers en waaltjes zijn de meest bekende soort hiervan, je kunt met de kleine klinkers een heel mooie waaier van stenen in de tuin leggen als basis voor een groot terras.

Echt gras of kunstgras?

Iedereen wil een mooi, stijlvol en knalgroen gazon in de tuin, maar niet iedereen heeft zin of tijd om elke paar dagen het gras te maaien en te onderhouden. Of wil je jezelf dit gaan besparen? Een zeer goede keuze is dan om te gaan voor kunstgras. Niemand ziet trouwens meer het verschil tussen echt gras en kunstgras. Daarnaast is kunstgras ook zeer geschikt om binnen in huis te gebruiken, op een balkonnetje of op het terras van een appartement, penthouse of flat.

Voordelen van Kunstgras

Naar onderhoud hoef je niet om te kijken bij het gebruik van kunstgras. Echte gazons vragen ​​veel onderhoud, zoals maaien, water geven, snoeien en om de zoveel tijd ook voedingsstoffen geven. Dit alles hoeft niet bij kunstgras, dus want dus ook weer een flinke berg tijd scheelt! Kunstgras ziet er altijd goed uit, dus dat is ook een pluspunt. Het gras is immers altijd dezelfde kleur, vrij van lelijke verkleurde plekken, mos en naar onkruid en is ook direct te betreden na een flinke regenbui.

Ten slotte hoef je geen kunstgrasverzorgingsproducten of gereedschap te kopen en hoef je het niet te spuiten. De aanschaf van kunstgras is in eerste instantie wel een stuk duurder dan het aanleggen of het zaaien van gras, maar je bespaart later wel jaarlijkse kosten.

Leg je het kunstgras zelf of wordt het gelegd?

Kunstgras kun je zelf plaatsen of uitbesteden. Natuurlijk is het veel voordeliger om dit niet uit te besteden, maar de praktijk leert ons dat de aanleg van kunstgras meestal veel ingewikkelder is dan vooraf verwacht. Daarnaast is het ook een precies werkje dat zeker speciale vaardigheden en ook een beetje ervaring vereist. Door informatie in te winnen of een ​​deskundige in te schakelen kun je er zeker van zijn dat de aanleg hiervan op een vakkundige manier gebeurt.

Diverse soorten kunstgras

Tegenwoordig worden er veel verschillende soorten kunstgras aangeboden, en de soort die je kiest hangt af van de plek waar je het kunstgras wilt leggen, en de bedoeling die je ermee hebt.

Dit zijn onder andere:

  • -Natuur kunstgras, lijkt sprekend op echt gras en is perfect voor een gazon
  • -Kunstgras met zachte grassprieten, ideaal voor op een balkon of in de tuin waar je zo op je voeten overheen kunt wandelen
  • -Hard kunstgras; deze soort is bestand tegen intensief gebruik, denk aan sportvelden en in speeltuinen.

Ook de prijzen kunnen sterk uiteenlopen. Sommige van de dingen die de kosten van kunstgras beïnvloeden zijn de kleur en de duurzaamheid, de soort grassprieten, de dichtheid en ook de textuur.

Onderhoud kunstgras

Vergeleken met het onderhoud van echt gras is kunstgras eenvoudig te onderhouden. Het meest belangrijke is om het kunstgras schoon te houden. Ruim blaadjes en takjes op die van de bomen afvallen. Veeg het gras schoon met een bezem. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het gras weer rechtop gaat staan.

Kwartszand dient ook 1 keer per jaar op kunstgras gestrooid te worden. Dit is ook benodigd bij de aanleg van kunstgras en zijn functie is om het kunstgras op zijn plaats en de grassprieten verticaal te houden.

Loungeset-express.nl