Moestuinieren

Het telen van exotische wortelgewassen zoals yams en cassave

Exotische wortelgewassen zoals yams en cassave worden steeds populairder in de Nederlandse keuken. Deze gewassen, afkomstig uit tropische gebieden, bieden niet alleen een interessante variatie aan smaken en texturen, maar zijn ook voedzaam en gemakkelijk te telen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het telen van deze exotische wortelgewassen en delen we enkele handige tips en tricks.

Wat zijn yams en cassave?

Yams en cassave zijn beide wortelgewassen die veel worden gebruikt in de keukens van Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Yams behoren tot de Dioscorea-familie en hebben een zoete smaak en een zetmeelrijke textuur. Ze zijn rijk aan voedingsvezels, vitamine C en verschillende mineralen. Cassave, ook wel maniok genoemd, behoort tot de Euphorbiaceae-familie en heeft een neutrale smaak en een zetmeelrijke textuur. Het is een belangrijke bron van koolhydraten en kan op verschillende manieren worden bereid.

De juiste omstandigheden

Om yams en cassave succesvol te telen, is het belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren. Beide gewassen gedijen goed in warme, vochtige klimaten en hebben veel zonlicht nodig. Het is daarom aan te raden om ze te telen in een kas of serre, waar de temperatuur en luchtvochtigheid gecontroleerd kunnen worden. Daarnaast hebben yams en cassave goed doorlatende grond nodig, dus zorg ervoor dat de grond goed wordt bemest en regelmatig wordt bewaterd.

Het planten van yams en cassave

Yams kunnen worden geplant door het snijden van stukken van de wortelknollen en deze in de grond te plaatsen. Zorg ervoor dat elk stuk minstens één oog heeft, omdat dit het punt is waar de nieuwe scheuten zullen groeien. Plant de stukken ongeveer 30 centimeter uit elkaar en bedek ze met een laagje aarde. Cassave kan worden geplant door het snijden van stekken van de stengels en deze in de grond te steken. Zorg ervoor dat de stekken ongeveer 15 centimeter diep worden geplant en dat de grond goed wordt aangedrukt.

Verzorging en oogsten

Yams en cassave hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar vermijd overbewatering om wortelrot te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig onkruid te verwijderen en de gewassen te beschermen tegen plagen en ziekten. Yams kunnen na ongeveer 6-8 maanden worden geoogst, terwijl cassave na ongeveer 9-12 maanden kan worden geoogst. Graaf de knollen voorzichtig uit de grond en laat ze enkele dagen drogen voordat je ze opslaat of gebruikt.

Gebruik in de keuken

Yams en cassave kunnen op verschillende manieren worden bereid en gebruikt in de keuken. Ze kunnen worden gekookt, gebakken, gestoomd, geroosterd of gepureerd. Yams worden vaak gebruikt in stoofschotels, soepen en purees, terwijl cassave wordt gebruikt om chips, frietjes en meel te maken. Beide gewassen zijn veelzijdig en kunnen worden gecombineerd met verschillende kruiden en specerijen om heerlijke gerechten te creëren.

Conclusie

Het telen van exotische wortelgewassen zoals yams en cassave biedt een interessante uitdaging voor tuiniers en een smakelijke toevoeging aan de Nederlandse keuken. Door de juiste omstandigheden te creëren, de gewassen op de juiste manier te planten en te verzorgen, en ze op verschillende manieren te gebruiken in de keuken, kun je genieten van de unieke smaken en texturen die deze exotische wortelgewassen te bieden hebben.

Loungeset-express.nl

Tuinieren