Moestuinieren

Het telen van exotische citrusvruchten zoals kumquats en calamondins

Exotische citrusvruchten zoals kumquats en calamondins worden steeds populairder onder tuiniers en liefhebbers van bijzondere fruitsoorten. Deze kleine vruchten hebben een unieke smaak en zijn daarnaast ook nog eens prachtig om te zien. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het telen van deze exotische citrusvruchten, zodat ook jij kunt genieten van deze bijzondere vruchten in je eigen tuin.

Wat zijn kumquats en calamondins?

Kumquats en calamondins behoren tot de citrusfamilie en zijn afkomstig uit Azië. Kumquats zijn kleine, ovale vruchten die lijken op mini-sinaasappels. Ze hebben een dunne schil die je kunt eten en een zoetzure smaak. Calamondins zijn ook kleine vruchten, maar hebben een rondere vorm en zijn oranje van kleur. Ze hebben een zure smaak en worden vaak gebruikt in drankjes en desserts.

De juiste omstandigheden

Om succesvol kumquats en calamondins te kunnen telen, is het belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren. Deze citrusvruchten gedijen het beste in een warm klimaat, waar de temperaturen niet onder de 10 graden Celsius komen. Ze hebben veel zonlicht nodig, dus een zonnige plek in je tuin is ideaal. Daarnaast is het belangrijk dat de grond goed gedraineerd is en een pH-waarde heeft tussen de 5,5 en 6,5.

Als je in een kouder klimaat woont, kun je ervoor kiezen om kumquats en calamondins in potten te telen. Op die manier kun je ze in de winter naar binnen verplaatsen om ze te beschermen tegen vorst. Zorg er wel voor dat de potten groot genoeg zijn en dat je gebruik maakt van een goede potgrond die geschikt is voor citrusvruchten.

Het planten en verzorgen van kumquats en calamondins

Voordat je begint met het planten van kumquats en calamondins, is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Graaf een gat dat twee keer zo groot is als de kluit van de plant en meng wat compost door de grond. Plaats de plant in het gat en vul het aan met aarde. Geef de plant vervolgens water en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat.

Om de groei van de kumquats en calamondins te bevorderen, is het belangrijk om regelmatig te bemesten. Gebruik een meststof speciaal voor citrusvruchten en volg de instructies op de verpakking. Daarnaast is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Let er wel op dat je de plant niet te veel water geeft, want dit kan leiden tot wortelrot.

Naast het water geven en bemesten, is het ook belangrijk om de plant regelmatig te snoeien. Verwijder dode takken en dun de plant uit om de luchtcirculatie te bevorderen. Dit helpt om ziektes en plagen te voorkomen. Daarnaast kun je de plant ook vormsnoei geven, zodat deze mooi compact blijft.

De oogst

Na ongeveer 2-3 jaar zullen de kumquats en calamondins beginnen met het produceren van vruchten. De vruchten zijn rijp wanneer ze een mooie kleur hebben en gemakkelijk van de boom loslaten wanneer je ze zachtjes aanraakt. Pluk de vruchten voorzichtig om beschadiging te voorkomen.

Kumquats en calamondins kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Je kunt ze vers eten, in salades verwerken, gebruiken als smaakmaker in gerechten of er jam en marmelade van maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Conclusie

Het telen van exotische citrusvruchten zoals kumquats en calamondins is een leuke en uitdagende bezigheid. Met de juiste omstandigheden, verzorging en geduld kun je genieten van deze bijzondere vruchten in je eigen tuin. Experimenteer met verschillende recepten en geniet van de unieke smaak van kumquats en calamondins!

Loungeset-express.nl

Tuinieren