Moestuinieren

Het kweken van komkommers en augurken

Het kweken van komkommers en augurken is een populaire bezigheid onder tuinliefhebbers. Deze groenten zijn niet alleen lekker en verfrissend, maar ook relatief eenvoudig te kweken. In dit artikel zullen we je alles vertellen over het kweken van komkommers en augurken, van het voorbereiden van de grond tot het oogsten van de vruchten.

Voorbereiding

Voordat je begint met het kweken van komkommers en augurken, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

 • Kies een geschikte locatie: Komkommers en augurken hebben veel zonlicht nodig, dus kies een plek in je tuin waar ze minstens 6 uur per dag direct zonlicht krijgen.
 • Bereid de grond voor: Graaf de grond goed om en verwijder eventuele stenen, onkruid en andere ongewenste materialen. Voeg organisch materiaal toe, zoals compost, om de grond vruchtbaarder te maken.
 • Maak een klimrek of gaas: Komkommers en augurken zijn klimplanten en hebben ondersteuning nodig om omhoog te groeien. Maak een klimrek of span gaas tussen palen om de planten te ondersteunen.

Zaaien en planten

Als de grond klaar is, kun je beginnen met zaaien en planten. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

 • Zaai de zaden binnen: Komkommer- en augurkzaden kunnen het beste binnen worden gezaaid, ongeveer 4-6 weken voordat je ze buiten wilt planten. Gebruik kleine potjes of zaaitrays gevuld met potgrond en plaats de zaden ongeveer 1 cm diep.
 • Houd de temperatuur in de gaten: Komkommer- en augurkzaden hebben een constante temperatuur van ongeveer 20-25 graden Celsius nodig om te ontkiemen. Plaats de zaailingen op een warme plek of gebruik een verwarmingsmat om de temperatuur te reguleren.
 • Verplant de zaailingen buiten: Zodra de zaailingen 3-4 echte bladeren hebben ontwikkeld, kunnen ze buiten worden geplant. Zorg ervoor dat er geen kans op vorst meer is en dat de grond goed is opgewarmd.

Verzorging

Om gezonde komkommer- en augurkplanten te krijgen, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Hier zijn een paar belangrijke aspecten van de verzorging:

 • Water geven: Komkommers en augurken hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Geef de planten diep water, zodat de wortels goed kunnen doordringen in de grond.
 • Bemesten: Gebruik een evenwichtige meststof om de planten te voeden. Breng de meststof aan volgens de instructies op de verpakking en vermijd overbemesting, omdat dit kan leiden tot verbranding van de wortels.
 • Ondersteuning bieden: Bind de komkommer- en augurkplanten voorzichtig aan het klimrek of gaas om ze te ondersteunen tijdens het groeien. Dit voorkomt dat de planten op de grond liggen en helpt bij een betere luchtcirculatie.
 • Ongediertebestrijding: Houd een oogje in het zeil voor plagen zoals slakken, luizen en schimmels. Gebruik indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke methoden om ze te bestrijden.

Oogsten

Na ongeveer 8-10 weken kun je beginnen met het oogsten van komkommers en augurken. Hier zijn een paar tips om te weten wanneer de vruchten klaar zijn om te worden geoogst:

 • Komkommers: Oogst komkommers wanneer ze een mooie groene kleur hebben en stevig aanvoelen. Snijd ze voorzichtig af met een scherp mes om de plant niet te beschadigen.
 • Augurken: Oogst augurken wanneer ze ongeveer 5-10 cm lang zijn. Ze moeten stevig en knapperig aanvoelen. Pluk ze voorzichtig van de plant om beschadiging te voorkomen.

Door regelmatig te oogsten, stimuleer je de planten om meer vruchten te produceren. Blijf de planten verzorgen en geniet van je zelfgekweekte komkommers en augurken!

Loungeset-express.nl

Tuinieren