Biologische Tuin

Het gebruik van groenbemesters in biologische tuinen

Groenbemesters zijn een belangrijk onderdeel van biologische tuinen. Ze worden gebruikt om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, onkruid te onderdrukken en nuttige insecten aan te trekken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het gebruik van groenbemesters in biologische tuinen en de voordelen die ze bieden.

Wat zijn groenbemesters?

Groenbemesters zijn planten die worden geteeld om de bodem te verbeteren. Ze worden meestal gezaaid in de herfst of het vroege voorjaar en vervolgens ondergewerkt voordat ze bloeien of zaad zetten. Groenbemesters hebben verschillende eigenschappen, zoals het fixeren van stikstof, het verbeteren van de bodemstructuur en het onderdrukken van onkruid.

Voordelen van groenbemesters

Het gebruik van groenbemesters in biologische tuinen biedt verschillende voordelen:

 • Bodemverbetering: Groenbemesters voegen organisch materiaal toe aan de bodem, waardoor de bodemstructuur verbetert en de voedingsstoffen beter worden vastgehouden. Dit leidt tot een gezondere bodem en betere groei van gewassen.
 • Stikstofbinding: Sommige groenbemesters, zoals klaver en lupine, hebben de eigenschap om stikstof uit de lucht te binden en dit beschikbaar te maken voor andere planten. Dit vermindert de behoefte aan kunstmest en draagt bij aan een duurzame teelt.
 • Onderdrukking van onkruid: Groenbemesters kunnen snel groeien en de bodem bedekken, waardoor ze concurrentie bieden aan onkruid. Dit vermindert de noodzaak van chemische bestrijdingsmiddelen en handmatig wieden.
 • Aantrekken van nuttige insecten: Bepaalde groenbemesters, zoals boekweit en phacelia, trekken nuttige insecten aan, zoals bijen en vlinders. Deze insecten bestuiven gewassen en helpen bij de bestrijding van plagen.

Soorten groenbemesters

Er zijn verschillende soorten groenbemesters die geschikt zijn voor biologische tuinen. Enkele populaire opties zijn:

 • Klaver: Klaver is een veelgebruikte groenbemester vanwege zijn vermogen om stikstof uit de lucht te binden. Het verbetert de bodemvruchtbaarheid en is ook aantrekkelijk voor bijen.
 • Boekweit: Boekweit groeit snel en bedekt de bodem goed. Het trekt bijen en vlinders aan en onderdrukt onkruid effectief.
 • Phacelia: Phacelia heeft mooie paarse bloemen die insecten aantrekken. Het verbetert ook de bodemstructuur en onderdrukt onkruid.
 • Rogge: Rogge is een winterharde groenbemester die de bodem bedekt en onkruid onderdrukt. Het heeft ook een diepe wortelstructuur die de bodemstructuur verbetert.

Hoe groenbemesters te gebruiken

Het gebruik van groenbemesters in biologische tuinen vereist enige planning en kennis. Hier zijn enkele stappen om groenbemesters effectief te gebruiken:

 1. Bepaal de behoeften van de bodem: Voordat je groenbemesters kiest, is het belangrijk om de behoeften van de bodem te begrijpen. Wil je de bodemstructuur verbeteren, stikstof toevoegen of onkruid onderdrukken?
 2. Kies de juiste groenbemester: Selecteer groenbemesters die voldoen aan de behoeften van de bodem en het klimaat van jouw regio. Raadpleeg een tuinexpert of biologische tuinier voor advies.
 3. Zaai op het juiste moment: Zaai groenbemesters in de herfst of het vroege voorjaar, afhankelijk van de specifieke soort. Zorg ervoor dat de bodem goed is voorbereid en vrij is van onkruid.
 4. Onderwerk de groenbemesters: Voordat de groenbemesters bloeien of zaad zetten, moeten ze worden ondergewerkt in de bodem. Dit kan handmatig of met behulp van een tuinfrees worden gedaan.
 5. Laat de bodem rusten: Na het onderwerken van de groenbemesters, laat de bodem rusten voordat je gewassen plant. Dit geeft de groenbemesters de tijd om af te breken en voedingsstoffen vrij te geven aan de bodem.

Conclusie

Het gebruik van groenbemesters in biologische tuinen is een effectieve manier om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, onkruid te onderdrukken en nuttige insecten aan te trekken. Door de juiste groenbemesters te kiezen en ze op het juiste moment te zaaien en onder te werken, kunnen biologische tuinders genieten van gezonde gewassen en een duurzame teelt. Experimenteer met verschillende groenbemesters en ontdek welke het beste werken voor jouw tuin!

Loungeset-express.nl

Tuinieren