Een haag plaatsen in je tuin is de perfecte manier om jouw terrein op een natuurlijke en groene manier te begrenzen of af te schermen. Maar je kunt ze ook in je tuin gebruiken, bijvoorbeeld om structuren te maken met kleinere struiken of door ze in bijzondere vormen te snoeien.
Verder kennen maar weinig mensen het verschil tussen afschermen of begrenzen. Beide bestaan uit een dichte rij struiken, maar met een haag mogen deze struiken vrij groeien, terwijl de struik kort wordt gesnoeid. Maar in de praktijk worden beide termen door elkaar gebruikt en betekenen ze hetzelfde.
Soorten hagen
Het belangrijkste verschil tussen de verschillende soorten hagen is gebaseerd op het verschil tussen de soorten hagen. In de winter verliezen hagen hun blad, zoals bij de witte beukenstruiken en meidoornstruiken. Wintergroene hagen behouden hun blad in de winter. Voorbeelden hiervan zijn de taxusstruik, de laurier en de naaldboom.
Er zijn ook hagen die geclassificeerd zijn als semi-wintergroen, zoals de ligusterstruik. In milde winters behouden ze alle of slechts een deel van hun bladeren, maar in de wat strengere winters kunnen ze ook alle bladeren verliezen.
Een ander kenmerk om rekening mee te houden is de hoogte van de haag. Zo is een buxushaag perfect voor een kleine haag, maar voor een hoge haag gebruik je eerder een taxushaag, een ligusterhaag, een haagbeuk of een beukenhaag.
Een haag planten
De beste tijd van het jaar om hagen te planten, hangt af van de leveringswijze van de haagplanten. Planten met blote wortel kun je het beste in de herfst of winter planten, maar natuurlijk niet als het koud is en de grond nog bevroren is. Heesterplanten kunnen het hele jaar met kluit of in een pot geplant worden. Het is ook mogelijk om een kant en klare struik te kiezen. Deze hagen worden van klein af aan in de juiste vorm gekweekt en gesnoeid. Met kant-en-klare struiken heb je sneller een mooie volwassen haag in je tuin, maar bedenk dat de aanschafkosten beduidend hoger zijn.
Een haag snoeien
Om te voorkomen dat de haag veel te hoog of te breed wordt, moet deze regelmatig worden gesnoeid. Snoeien maakt de struik ook voller en groener. Snoei de haag minimaal twee keer per jaar, in het voor- en najaar.
Er zijn ook verschillende regels voor het snoeien en het is belangrijk om ze te volgen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je haag beschadigd raakt en krijg je later te maken met bruine vlekken. Zo kunnen groenblijvende hagen, zoals bijvoorbeeld coniferen, niet tot aan de boom worden teruggesnoeid, maar moeten ze worden lichter worden gesnoeid. Bladhagen kun je echter zeer goed snoeien en met het snoeien van deze hagen kan al direct na het planten worden begonnen.
Als je de regels van het snoeien niet kent dan is het waarschijnlijk toch verstandiger om het aan een professional, zoals een ervaren hovenier, over te laten om je haag mooi, groen en gezond te houden.